Decorative pattern
Decorative cotton image

10 drobnih pozornosti , ki bodo ohranile vajino zvezo močno in zdravo

Paloma 02 Web Naslovna Zdravzakon Decorative shadow Decorative cotton image

Nobena skrivnost ni, da je za močan in zdrav zakon potrebno več kot le ljubezen. Močna čustva, ki jih drug do drugega čutimo, so nujna. A za dolgotrajno zvezo to ni dovolj.

Decorative background
Paloma 02 Web Zdravzakon 01
 

Lepilo partnerskega odnosa ni stavek »Ljubim te«

Zdi se, da je za trdno zvezo najpomembnejše, da partnerja vsake toliko izgovorita »Ljubim te«. A to ne drži. Kot posamezniki imamo svoje potrebe in tudi v partnerskem odnosu ni nič drugače. V partnerskem odnosu so osnovne potrebe po bližini, zaupanju, pripadnosti, varnosti, ljubljenosti, zadovoljujoči spolnosti itn. Bolj kot so te potrebe zadovoljene, bolj utrjujemo zvezo. Slednjih potreb pa ne zadovolji izjava »Ljubim te« ali »Rad/a te imam«. Čeprav se zdi, da sta prav ti besedi magični in potrdita povezanost para. Nevarno je, ko oziroma če nam ti dve besedi postaneta rutina in samoumevni. Takrat pozabimo na dejstvo, da so za utrjevanje partnerska odnosa potrebna dejanja, čas, varna bližina, ki jo drug drugemu namenjamo. Vsak dan znova.  

Prav pri tem pa večkrat nastane težava, saj ne vemo, kaj bi še naredili, da bi zvezo utrdili, naredili močno in zdravo. A na srečo obstajajo načini, kako utrditi zvezo. Najboljše pri tem pa je, da mnogi od njih ne zahtevajo velikih sprememb v posameznikovem dnevnem urniku ali veliko denarja. 

Paloma 02 Web Zdravzakon 03
 

Univerzalne drobne pozornosti, ki bodo utrdile vajino zvezo

10 preprostih (in zabavnih) načinov, kako lahko utrdita odnos. 

  1. Ne pozabite na redne »zmenke« s svojim partnerjem: na začetku zveze so zmenki samoumevni. Vendar pa so pomembni ne glede na to, kako dolgo smo v zvezi. Ohranjanje zmenkov prebuja in ohranja strast ter čustveno povezanost.  
  2. Pozdravite partnerja, ko pridete domov: ko pridete domov, je pomembno, da partnerja pozdravite in mu poklonite svojo pozornost ter čas.  
  3. Vsak dan podelite s partnerjem svoje vzpone in padce dneva: vsak dan se pogovarjajta o tem, kaj je bilo v dnevu lepo, kaj težko. Skupaj o tem govorita in bodita drug drugemu v oporo.  
  4. Glejta se v oči: da partnerja gledate v oči in se pri tem počutite dobro, varno in povezano, je znak zdravega odnosa. Izogibanje očesnemu stiku nakazuje čustveno oddaljevanje. Zato se glejta v oči in raziskujta, kaj vama je drug na drugem všeč.  
  5. Presenetite svojega partnerja (pa ne le za rojstni dan ali valentinovo): pomembno je, da partnerja vsake toliko časa nepričakovano presenetite z malo pozornostjo. S tem mu sporočate, da ga cenite, spoštujete in nanj res mislite.  


Paloma 02 Web Zdravzakon 02
 

6.Preberita isto knjigo in se o njej pogovarjajta: s tem si vzameta čas drug za drugega, krepita intimno vez in gradita povezanost.  

7.Vsak dan si vzemita čas za objem: v objemu bodita nekaj časa. Lahko sta le objeta in se pogovarjata ali npr. gledata film. Objem utrjuje fizično in čustveno bližino.  

8.Bodita ranljiva: iskreno govorita o svojih strahovih, dilemah, težkih občutjih in si bodita drug drugemu opora.  

9.Naj vama hvaležnost postane navada: v zvezi hitro marsikaj postane samoumevno in marsičesa partnerja ne cenita dovolj. Redno si vzemita čas za pogovor o tem, za kar sta hvaležna in cenita drug pri drugem.  

10.Bodita razlog za nasmeh na obrazu: pomembno je, da ste kot partner ta, ki svojemu partnerju nariše nasmeh na obrazu. Bodita vsak dan razlog za nasmeh drug drugemu.  

Začnite že danes. Izberite eno od naštetih pozornosti, ki je niste storili že dlje časa, in presenetite partnerja. Obema bo dobro delo.  


Drago Švajger, mag. ZDŠ, vodja in ustanovitelj centra za psihoterapijo, svetovanje in izobraževanje Uglašeni odnosi 

Oglejte si tudi

E-novice

Ostani na tekočem z ekskluzivnimi trenutki, nasveti in novostmi iz sveta Palome!

Hvala za prijavo na Palomine e-novičke!

Za uspešen zaključek prijave klikni na povezavo, ki smo jo poslali v tvoj e-nabiralnik.

Tam te čaka naše sporočilo in povezava, s katero potrdiš svoj e-naslov. Veselimo se, da bomo s tabo lahko delili naše novosti, fantastične trenutke in palomastične trike za vsakdan.
Decorative feather
Hash sign

Sledi nam
na družbenih omrežjih

Ta stran uporablja piškotke

Na našem spletnem mestu uporabljamo naslednje piškotke za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje: nujno potrebni, analitični. Več informacij.