Decorative pattern
Decorative cotton image

4 kreativni načini barvanja pirhov

Clock icon

Čas branja:3 min

Paloma Velikanoc Decorative shadow Decorative cotton image

Stare mame imajo najraje take, barvane s čebulnim perjem. Spet drugi se radi igrajo s kupljenimi barvami za pirhe in ustvarjajo nore barvne kombinacije! Otroci pa so najraje kreativni in izumljajo še in še novih načinov za velikonočno ustvarjanje. Že imate idejo za letošnje barvanje velikonočnih pirhov?

Decorative background

Slovenska velikonočna jajca

Kdo še ni slišal za pisanice? Slovenske pisanice sodijo med najlepše primerke okrašenih velikonočnih jajc v Evropi. Na Štajerskem jih imenujejo pisanke, v Prekmurju reménke, na Koroškem pisánke, v Beneški Sloveniji pa kar pierha. Vsaka pokrajina ima značilne motive in način izdelave, ki se že stoletja prenaša iz roda v rod. Včasih so mlada zaljubljena dekleta rdeče pisanice podarjala fantom kot sporočilo ljubezni ali razočaranja. Kaj je bilo točno sporočilo, so fantje lahko razbrali kar s pirha, saj so dekleta nanje zapisala svoje misli.
Paloma Web Pirhi 1056x1408 1
 

1. Preprosta tradicija je najboljša

Vse staro se vrača – ne samo v modi, temveč tudi v vsakdanjem slovenskem življenju. Kljub veliki izbiri barvil za velikonočna jajca skoraj vsaka slovenska hiša še vedno pripravi tradicionalne pirhe, barvane v čebulnih olupkih, ki jajca obarvajo v čudovite rdečo-rjave odtenke. Naravno barvanje jajc je tudi trajnostno in prijazno okolju – za vzorce poskrbimo z nekaj svežega zelenja, kot so detelja, travniške rože ali regrat. Stare najlonske nogavice razrežemo na majhne kose in jih s sukancem tesno ovijemo okoli jajca (prej na jajce položimo poljubno zelišče). Čebulne olupke prelijemo z mrzlo vodo in pustimo, da se nekaj časa namakajo. Ko voda zavre, zmanjšamo jakost ognja in pustimo, da se jajca počasi kuhajo še 10 minut. Pirhe lahko pobarvamo tudi z ognjičem, koprivami ali rdečim zeljem.

Paloma Web Pirhi 1056x1408 2
 

2. Marogasti lepotci

Brivska pena? Zakaj pa ne! Za preproste, a ljubko marogaste pirhe potrebujete le skodelico brivske pene in nekaj kapljic poljubnih jedilnih barv. Jajca trdo skuhajte, nato pa še vroča pomočite in povaljajte v pisani brivski peni. Ko dobijo želen vzorec, jih postavite na suho podlago, kjer se bodo do konca posušili in voila! Marogasti pirhi!

Paloma Web Pirhi 1056x1408 3
 

3. Elegantni pirhi z malo truda

Barvne servietke popestrijo marsikateri jedilno mizo, porabimo pa jih lahko tudi na drugačne načine. Eden izmed teh je – okraševanje pirhov! Paloma ima na voljo veliko izbiro čudovitih, enobarvnih servietk in servietk z vzorcem. Servietke razrežemo na poljubne oblike. Jajca trdo skuhamo in jih še vroča premažemo z jajčnim beljakom – pazimo, da se ta ne posuši. Na premazano jajce pritisnemo servieto in jo še enkrat premažemo z beljakom. Ko z okraševanjem zaključimo, počakamo, da se jajca posušijo in jih na koncu za lep sijaj premažemo še z oljem.

Paloma Web Pirhi 1056x1408 4
 

4. Jajčka presenečenja

Barvanje s Paloma robčki je morda še najbolj zabavno. Vroča pravkar kuhana jajca, položimo v sredino robčka, ki ga tesno ovijemo okoli jajca. Robček zvežemo s sukancem ali elastiko. Na robček nakapljamo poljubne jedilne barve in ga malce poškropimo z vodo – vendar ne preveč, saj potem barva ne bo tako intenzivna! Pustimo, da se robčki posušijo – če smo nepotrpežljivi, jih lahko damo kar v ventilatorsko pečico, ki jih bo posušila hitreje. Ko se robčki posušijo, jih nežno odvijemo – kot bi odpirali darilo presenečenja!

Dodatni nasveti za super pirhe

  1. Jajca kuhamo v vreli vodi, vendar ne v brbotajoči, saj se lupine hitro poškodujejo. Velikonočna jajca je najboljše kuhati počasi na manjši vročini. Potrpežljivost šteje!
  2. Nekaj žlic kisa v vodi poskrbi za manj počenih jajčnih lupin.
  3. Če želimo, da so barve bolj izrazite, jajca pred kuhanjem namočimo v kis, ki bo jajčno lupino pobelil.
  4. Sijaj lahko pridobimo z nekaj masla, olja ali živalske masti, ki jo premažemo čez okrašeni pirh. Velikonočna košarica bo na tak način še bolj dišala!

Lepotci slovenskih velikonočnih miz prikažejo našo povezanost s tradicijo in našo kreativno žilico. Že veste, kakšni pirhi bodo letos okrasili vašo jedilno mizo?

Oglejte si tudi

E-novice

Ostani na tekočem z ekskluzivnimi trenutki, nasveti in novostmi iz sveta Palome!

Hvala za prijavo na Palomine e-novičke!

Za uspešen zaključek prijave klikni na povezavo, ki smo jo poslali v tvoj e-nabiralnik.

Tam te čaka naše sporočilo in povezava, s katero potrdiš svoj e-naslov. Veselimo se, da bomo s tabo lahko delili naše novosti, fantastične trenutke in palomastične trike za vsakdan.
Decorative feather
Hash sign

Sledi nam
na družbenih omrežjih

Ta stran uporablja piškotke

Na našem spletnem mestu uporabljamo naslednje piškotke za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje: nujno potrebni, analitični. Več informacij.