Decorative pattern
Decorative cotton image

Otrok ne spoštuje mej. Kaj naj storim?

Paloma 05 Web Naslovna Otroci In Meje Decorative shadow Decorative cotton image

Obvladovanje prestopanja mej in vzgoja otroka za starše ni najlažja naloga. Zato je povsem normalno, da pridejo trenutki, ko se starši počutijo povsem obupano in jezno, ko otrok nikakor ne spoštuje mej. Zdi se, kot da ni več pravega pristopa in besed, ki bi pomagale, kar jim prebuja občutek nemoči in zaskrbljenosti. Lahko se prebudi občutek, da bi bilo najlažje popustiti, čeprav se zavedajo, da to ni najboljša ideja. Gre za povsem normalne občutke, saj so meje postavljene z željo, da bi otrokom bilo kar se da dobro in bi zanj najbolje poskrbeli. Dobra novica je, da obstajajo orodja in strategije, ki lahko pomagajo vzpostaviti zdrave meje in komunikacijo.

Decorative background
Paloma 05 Web Otroci In Meje 01
 

Meje in pričakovanja so pomembna orodja starševstva

Meje in pravila za otroke niso namenjena temu, da bi jih obvladali, temveč, da jim pomagajo zdravo odraščati. Meje so iz tega razloga starševsko največje orodje. Pri tem zmeraj ni lahko, saj se otroci začnejo upirati že od rojstva naprej.  Prav zato je pomembno, da starši razumejo, kaj z mejo pričakujejo in čemu je namenjena, če želijo obvladovati trenutke nemoči, jeze in obupa, ko jih otrok prestopa ali nikakor ne spoštuje.  

Meje so namreč na splošno namenjene ponotranjenju življenjskih veščin, da bodo otroci lahko funkcionalno reševali težave, bili iznajdljivi, odgovorni, obvladovali svoja čustva ter bili potrpežljivi in empatični. Prav zato je pomembno, če smo tudi kot starši potrpežljivi in empatični, ko otrok ne spoštuje mej in skušamo razumeti, zakaj jih ne spoštuje. S tem se lahko oglasimo na otrokove potrebe in ne samo zahtevamo, kaj kot starši želimo. 

Paloma 05 Web Otroci In Meje 02
 

Naloga otroka je prestopanje mej

Ko smo zaskrbljeni zaradi svojih otrok, pogosto pretirano delujemo zanje. Takrat zaradi občutka strahu in želje, da bi jim bilo najbolje, od njih pretirano pričakujemo in smo do njih prezahtevni. Pomembno se je namreč zavedati, da je povsem normalno, da otrok ne zmore vedno spoštovati meje in jih zato tudi prestopa. Kar ne pomeni, da jim moramo zmeraj popustiti, ko mej ne spoštujejo. Pomeni le, da je takrat čas, da razmislimo v katerem razvojnem obdobju je otrok glede na njegovo starost. Šele takrat bo starš namesto jeze, obupa in nemoči lahko začutil empatijo, ki bo dodala primeren odziv, ki bo koristen za otroka. S tem pa bo morda meje prilagodil razvojni stopnji otroka ali si vzel čas, da mu pomaga razumeti zakaj so meje pomembne. 

Ko otrok nikakor ne spoštuje mej … 

  1. Načrtujte vnaprej, da preprečite težave: pomembno je, če pomislite na trenutke, ko otrok ne bo želel upoštevati meje. To vam pomaga, da se lahko pripravite in ustrezno odreagirate.  
  2. Bodite otroku dober vzgled: otroci zmeraj posnemajo svoje starše. Zato mej ne bodo spoštovali, če bodo videli, da vi počnete povsem drugo, kar od njih pričakujete.  
  3. Postavljajte meje, primerne razvojni fazi otroka: včasih od otrok pričakujemo preveč, a pozabimo, da so morda pričakovanja prezahtevna glede na razvojno fazo. To ne pomeni, da morate popustiti, pomeni le, da morate razumeti, kaj otrok glede na starost zmore. Na ta način lahko postavite mejo tako, da jo bo zmogel razumeti in upoštevati.  
  4. Doslednost je ključna: pomembno je, da se kot starši držite pravil. Otrok meje ne bo upošteval, če ne boste upoštevali pravil, ki jih postavljate. Otrok se bo naučil, da ni nobenih posledic, kadar mej ne spoštuje.  
  5. Moč minimalnega pogajanja: ko meje in pravila nikakor ne delujejo, je v moči staršev, da jih preoblikujejo. To pomeni, da lahko otroku ponudijo dve možnosti in uvedejo pravilo kaj sledi, če eno od obeh možnosti ne bo upošteval.  
  6. Pohvalite otroka: otroci za zdrav razvoj potrebujejo tudi pohvalo in potrditev. Nenehna pričakovanja in visoka merila predstavljajo otroku močan stres, zaradi česar se lahko umikajo vase ali postanejo pretirano uporniški.  
  7. Na neupoštevanje mej se odzivajte z odnosom: starši se lahko na otrokovo neupoštevanje mej odzovejo s pretirano jezo in ukrepi, kar še poslabša situacijo. Otrok bo bolje upošteval mejo, če se odzovete z odnosom, kar pomeni preko igre in humorja. Obrazložite mu, zakaj je to pravilo pomembno, saj bo le tako lahko razumel pomen meje in pravila.  
  8. Vzemite si čas za otroka: otrok ne potrebuje samo mej in zahtev. Potrebuje tudi kvalitetno preživljanje skupnega časa. Le tako bo začutil pripadnost, zaupanje, da je zaželen, dovolj dober in čutil ljubezen, ki mu bo dajala občutek varnosti.  
  9. Ne jemljite vsega osebno: otroci bodo kršili meje, četudi se boste na vso moč trudili in dajali vse, kar lahko. Namesto jeze in frustracije otroka raje s pogovorom spodbujate k razmišljanju o svojem vedenju. Tako bo tudi sam bolje razumel svoje vedenje in zakaj je pomembno upoštevati pravila.  
  10. Preverite svojo govorico telesa in obrazno mimiko: ni pomembno samo to, kaj rečete, ampak tudi, kako to poveste. Upoštevajte, da otrok ne boste prepričali, da resno mislite glede mej in pravil, medtem ko se boste smejali z njimi. Vaša dejanja morajo biti skladna s tem, kar govorite. 


Paloma 05 Web Otroci In Meje 05
 

Bodite na isti strani kot vaš partner

Enotno starševstvo in vzgoja je ključnega pomena za upoštevanje družinskih pravil. Dvojni standardi namreč otroka lahko zmedejo, saj ne ve, katera pravila naj upošteva in katere meje so potrebne. Zato je ključna komunikacija med partnerjema. Komunikacija pripomore, da starša razmislita o svoji starševski in partnerski dinamiki, razrešita lastna nesoglasja in se v vzgoji povežeta.  

Dobra starševska komunikacija omogoča, da se partnerja pri vzgoji podpirata ter oblikujeta pravila in meje s katerimi se strinjata oba. Otroku to daje predvidljivost in realna pričakovanja, ki mu bodo pomagala, da lažje razume, kaj se od njega pričakuje in kakšna so pravila družine. 

Paloma 05 Web Otroci In Meje 04
 

Otroci se učijo iz napak

Napake so ključna sestavina zdravega osebnostnega razvoja. To je pomembno tako za otrokovo osebnostno rast, kot za osebnostno rast odraslih. Če ne bi bilo napak, ne bi mogli postajati boljša različica sebe in napredovati osebno, v odnosih in strokovno. Preko napak in neupoštevanja meja se otrok uči in raste. Kot starši se moramo zato zavedati, da ni pomembno samo to, da otrok mejo spoštuje, ampak je pomembna tudi komunikacija, ko otrok mej ne spoštuje.  

Starševstvo je brez dvoma kljub lepim trenutkom ter neizmerni ljubezni tudi stresno in naporno. Vendar pa je spoštovanje dvosmerna ulica. Pristop do težjih situacij na zrel, ljubeč, prijazen, podporen in spoštljiv način bo verjetno spodbudil spremembo tudi pri otroku na enak način. Vi ste najboljši vzornik vašega otroka, zato ne pozabite poskrbeti tudi zase. Ko skrbimo zase, krepimo občutek zadovoljstva in sreče ter lažje reguliramo stres. S tem pa boste poskrbeli za primeren odziv, ko bodo nastali starševski izzivi.   

Drago Švajger, mag. ZDŠ, vodja in ustanovitelj centra za psihoterapijo, svetovanje in izobraževanje Uglašeni odnosi. 

Oglejte si tudi

E-novice

Ostani na tekočem z ekskluzivnimi trenutki, nasveti in novostmi iz sveta Palome!

Hvala za prijavo na Palomine e-novičke!

Za uspešen zaključek prijave klikni na povezavo, ki smo jo poslali v tvoj e-nabiralnik.

Tam te čaka naše sporočilo in povezava, s katero potrdiš svoj e-naslov. Veselimo se, da bomo s tabo lahko delili naše novosti, fantastične trenutke in palomastične trike za vsakdan.
Decorative feather
Hash sign

Sledi nam
na družbenih omrežjih

Ta stran uporablja piškotke

Na našem spletnem mestu uporabljamo naslednje piškotke za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje: nujno potrebni, analitični. Več informacij.