Decorative pattern
Decorative cotton image

Kako postaviti tašči zdrave meje?

Clock icon

Čas branja:3 min

Paloma 11 Web Naslovna Tasca Decorative shadow Decorative cotton image

Tašča je, ne glede na to, kako zelo jo imate radi, tista oseba v družini, s katero se odnos najpogosteje zaplete. Čeprav vam verjetno želi le najboljše in vse počne iz skrbi in ljubezni, se odnos kljub temu zapleta in prerašča v konflikt. Pomaga vam lahko postavljanje zdravih meja.

Decorative background
Paloma 11 Web Tasca 01
 

Zakaj je odnos s taščo pogosto težaven?

Odnos s taščo se običajno zaplete, ko se tašča vmešava v vaš odnos s partnerjem, želi nadzirati vajin odnos in življenje, ko obsoja ali pa takrat, kadar imate morda tudi sami pričakovanja, zaradi katerih se znajdete v sporu z njo. Včasih pa se zdi, da nimata enakih vrednot in pogledov, zaradi česar se nikakor ne zmoreta slišati.  

Dejstvo je, da se mnogi starši soočajo z občutkom, da izgubljajo svojega otroka ali nadzor nad odnosom s svojim odraslim otrokom, ko ta predstavi svojega partnerja oziroma partnerko in predvsem, ko partnerski odnos deluje zrel in stabilen. Strah pred tem, da bi se odnos z odraslim otrokom spremenil, lahko pripelje do tega, da starši oziroma tašča postane preveč vpeta v odnos. In čeprav želi najboljše in pristopa z ljubeznijo, morda vendarle ne spoštuje meja in preveč posega v življenje para.  

Paloma 11 Web Tasca 04
 

Zdrave meje za zdrave odnose

Meje s taščo so v resnici enake kot meje s katero koli drugo osebo, ki jo srečamo v življenju. To so tiste črte, ki določajo, kako je videti zdrava interakcija med dvema osebama, da lahko obe uživata v dinamiki odnosa. Vendar pa je postavljanje mej tašči svojevrsten izziv. Pri tem vam lahko pomaga nekaj smernic.  

 1. Konflikt razrešite takoj, ko nastane, sicer bo tašča domnevala, da je to, kar počne, v redu (tudi, če ni).  
 2. S partnerjem stopita na isto stran. Partner mora biti varen prostor za vas, da mu lahko zaupate, kaj se dogaja.  
 3. Dovolite, da se vaš/a partner/ica pogovori s svojo mamo in ji postavi meje. Morda bo vaši tašči lažje slišati meje, ki jih bo postavil/a vaš/a partner/ica.  
 4. Jasno in samozavestno določite svoje meje. S tem boste pokazali svoje dostojanstvo in dokazali, da trdno stojite za svojimi stališči.  
 5. Prijazno, spoštljivo in odločno izražajte svoje mnenje, tudi če ga tašča težko sprejema.  
 6. Izberite čas za globlji pogovor z njo, ko bosta v dobrih odnosih. Takrat bo pogovor mnogo bolj produktiven.  
 7. Govorite resnico, vendar ostanite prijazni in spoštljivi.  
 8. Poudarite tudi dobre stvari, ki jih tašča počne, ne samo negativnih.  
 9. Ne uporabljajte pristopa 'jaz proti njej'. Tako boste preprečili nepotrebno primerjanje in tekmovalnost med vama, kar ustvarja napetost v vajinem odnosu.  
 10. Ne jemljite vseh komentarjev osebno.  
 11. Določite posledice kršenja meja. Na ta način sporočate, da stojite za svojimi mejami in jih spoštujete.  
Paloma 11 Web Tasca 02
 

Postavljanje meja je proces

Postavljanje meja ni nikoli dokončno, temveč gre za kontinuiran proces, vezan na trenutne situacije in obdobje, v katerem smo. Zato je pomembno zavedanje, da se boste morda morali o mejah pogovarjati večkrat in da s tem ni prav nič narobe. Vaše in taščine potrebe se namreč spreminjajo, čas pa prinese tudi nove situacije, konflikte in izzive, kar zahteva premislek o do sedaj postavljenih mejah.  

Paloma 11 Web Tasca 05
 

Odnos med partnerjema je ključen za vzdrževanje zdravih meja

S partnerjem je morda nekoliko težko govoriti o njegovi/njeni materi, zato se prepričajte, ali oba razumeta, da želja po mejah izhaja iz potrebe po dobrih odnosih in ne zaradi maščevanja ali slabih namenov.  

Zelo pomembno je, da sta partnerja povezana in trdna v stališčih. To jima omogoča oporo in varen prostor za ranljivost. Ko se partnerja zmoreta v tej ranljivosti povezati, se odnos okrepi. Na ta način zmore par razreševati tudi vsebine, ki se dotikajo družinskih odnosov, ter postavljati meje vsem članom družine.  

Postavljanje meja od posameznika zahteva, da zdrži s svojimi čustvi, ki se pri tem pojavljajo in prebujajo. Morda se boste počutili krive, odgovorne in vas bo prevzemal občutek slabe vesti. Pri tem je pomembno zavedanje, da so tudi vaša čustva in potrebe pomembne, zato je prav, da si jih dovolite izražati in jih ubesedite. To je namreč pogoj za vzpostavitev zdravih meja. To je odraz zrelosti in pomembno je, da si pri tem zaupate.   

Drago Švajger, mag. ZDT, vodja in ustanovitelj centra Uglašeni odnosi, center za psihoterapijo, svetovanje in izobraževanje 

Oglejte si tudi

E-novice

Ostani na tekočem z ekskluzivnimi trenutki, nasveti in novostmi iz sveta Palome!

Hvala za prijavo na Palomine e-novičke!

Za uspešen zaključek prijave klikni na povezavo, ki smo jo poslali v tvoj e-nabiralnik.

Tam te čaka naše sporočilo in povezava, s katero potrdiš svoj e-naslov. Veselimo se, da bomo s tabo lahko delili naše novosti, fantastične trenutke in palomastične trike za vsakdan.
Decorative feather
Hash sign

Sledi nam
na družbenih omrežjih

Ta stran uporablja piškotke

Na našem spletnem mestu uporabljamo naslednje piškotke za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje: nujno potrebni, analitični. Več informacij.