Decorative pattern
Decorative cotton image

Najlepše božično darilo : 7 načinov, kako si ob praznikih podariti lepe trenutke

Paloma 12 Web Naslovna Odnosi Med Prazniki Decorative shadow Decorative cotton image

Božič je veliko več kot lepa darila pod drevescem. Najlepše darilo so lahko prav – odnosi. Včasih pa tem odnosom nismo kos, zato v nas prebujajo nemoč, saj ne vemo, kako jih ohranjati lepe in uglašene. V času božiča še bolj intenzivno čutimo potrebo po odnosih in povezovanju z drugimi. Že veste, kako si med božičem podariti lepe trenutke in zdrave odnose?

Decorative background

Božič lahko prebudi stare zamere  

Da bi si lahko podarili zdrave odnose, je pomembno pomisliti predvsem na trenutke, ki lahko med druženjem pripeljejo do konfliktov. Ob najdražjih se namreč lahko prav na božič prebudijo stare zamere ali pa se sporečemo zaradi najrazličnejših tematik. To pa namesto dobre volje in pozitivnega vzdušja prinaša slabo voljo. Če si želimo podariti lepe odnose, je zato nujno, da znamo regulirati svoja čustva ter pomirjati morebitne medosebne napetosti, saj bomo le tako lahko ohranili pozitivno vzdušje in radostne božične trenutke.    

Paloma 12 Web Odnosi Med Prazniki 01
 

Božič lahko preizkusi tudi najtrdnejše odnose 

Nesporazumov ali konfliktov se ne smemo ustrašiti. Včasih lahko slabo voljo povzročijo stare zamere do sorodnikov in v nas se prebudi potreba, da bi to krivico razrešili prav v tistem trenutku. Konflikte pa lahko povzroči tudi stres, saj je vsak od nas v mesecih pred božičem soočen z različnimi stresorji ki jih povzročajo vsakodnevne obveznosti. V času božiča lahko ta negativna občutja pridejo na površje, saj med letom zaradi preveč dela in obveznosti nismo zmožni začutiti vseh napetosti in teže, ki jo nosimo v sebi. Ko si naše telo odpočije, ko se misli umirijo in v sebi začutimo mir – negativna čustva dobijo svoj prostor. Največkrat se na površje prikradejo prav v najlepših in najmirnejših trenutkih. S tem pa v resnici ni nič narobe, pomeni le, da se telo »prečiščuje« in regenerira.    

Paloma 12 Web Odnosi Med Prazniki 06
 

Slabe volje se ne smemo ustrašiti

Slabi trenutki nas ne smejo prestrašiti – se je pa na njih pomembno pripraviti. Predvsem se moramo zavedati, da je za dobro vzdušje in pomiritev nesoglasij odgovoren vsak posameznik, zato ni potrebe, da bi drug drugega obtoževali ali predajali odgovornost. Konflikti in nesoglasja so del življenja, zato moramo v odnose tudi med božičem vlagati svoj trud, čas in predvsem prevzemati lastno odgovornost, ki jo imamo do lepih odnosov. Pomembno je razmisliti, “kako sam/-a vplivam na slabo ali dobro razpoloženje in kakšen je moj doprinos pri tkanju lepih trenutkov.” Ta priprava omogoča, da so praznični dnevi lahko še lepši, saj z lepimi trenutki poskrbimo za pozitivno vzdušje, hkrati pa znamo primerneje odreagirati, ko se mi ali naši bližnji vedemo oz. vedejo na način, ki bi lahko povzročil slabo voljo in konflikt.    

7 načinov, kako si med božičem podariti lepe trenutke   

  1. Odpuščajte: naj prazniki ne bodo čas, ko želite razrešiti stare zamere. Če osebam niste zmožni odpustiti, odpustite sebi. Odpustite, da vam ni potrebno gojiti zamer in sovraštva prav na božič.    
  2. Komunikacija je zlato pravilo dobrih odnosov: bodite odprti za komuniciranje, pri tem pa bodite iskreni, delite svoja občutja, čustva ter bodite na voljo za ranljive pogovore.    
  3. Bodite odprti za humor: humor ima svojo moč. Naj bo vzdušje polno humorja. Lažje bo pomiriti situacijo, ko bodo naraščala negativna čustva. Predvsem pa bo humor ustvarjal še lepše vzdušje.    
  4. Naj malenkosti zdrsnejo: bodite pozorni, kaj sproži nesoglasje in prepir. Morda so to povsem minimalne stvari, ki niso vredne omembe, a iz njih naredimo pravo dramo.    
  5. Bodite drugim vzgled: čakanje, da bodo drugi ustvarili dobro vzdušje, lahko pripelje do razočaranja. Zato je pomembno, da smo dober vzgled drugim prav mi in poskrbimo za pozitivno vzdušje, voljo in pozitivno energijo.    
  6. Regulirajte previsoka pričakovanja: božič je čas velikih pričakovanj. Zato smo večkrat razočarani, ko se odnosi ne odvijajo, kot bi želeli. Pomaga lahko, da se z najbližjimi pogovorite, kakšen božič si želite in kaj lahko naredite vsi, da bodo pričakovanja vseh kar se da zadovoljena.    
  7. Ustvarite prostor zase: ko smo obdani z drugimi, včasih pozabimo nase. Zato se lahko kljub prijetni družbi počutimo čustveno izčrpane in utrujene. Razmislite, kako si lahko zagotovite vmesne kratke odmike od najbližjih in si povrnete občutek zase in osebni mir.   


Prepogosto pozabljamo, da so prav naše besede, način govora in vzdušje, ki ga prinesemo v prostor, lepilo odnosov. Če sledimo tem sedmim točkam, lahko ustvarimo prijeten prostor tako za sebe, kot za druge. S tem pa si podarimo sproščen čas in možnost, da se med sabo še bolj povežemo.    

Paloma 12 Web Odnosi Med Prazniki 02
 

Za pozitivno vzdušje sta pomembna empatija in sočutje do drugega 

Božič je res intimen praznik, saj ga preživimo z osebami, ki nam pomenijo veliko, zato ni prostora, da mislimo le na naše potrebe, uveljavljanje svoje volje in vztrajanja, da obvelja naš prav. Zavedanje tega lahko prepreči marsikateri konflikt, ki bi se zgodil prav zato, ker smo hote ali nehote sebično naravnani. Če se tega ne zavedamo, lahko pride do slabe volje in s tem prepirov, ki jih bomo težko razrešili. Z zavedanjem pa lahko prepoznamo vzroke, ki so do konfliktov pripeljali in jih lahko boljše in hitrejše odpravimo. Prav zato se moramo zavedati, da sta empatija in sočutje tisti lastnosti, ki nas lahko med prazniki še bolj povežeta. Zmožnost empatije in sočutja je tisto, kar nam omogoča, da drugega razumemo ter upoštevamo želje vseh oseb. S tem omogočimo možnost, da skupaj ustvarjamo vzdušje, kjer se vsak počuti sprejet, slišan, pomemben in upoštevan.    

Paloma 12 Web Odnosi Med Prazniki 03
 

Brez panike, če ne gre vse po načrtih 

Pogosto si podrobno zamislimo, kako bi želeli preživeti božične dni. Zato lahko našo dobro voljo in sproščenost uniči že najmanjša stvar, ki ni del tega načrta. Naš čustven odziv je lahko zaradi te negativne malenkosti pretiran, hkrati pa občutimo še stres – stres pa posledično povzročamo še ostalim. Vzdušje se tako spremeni v napetost, žalost in slabo voljo. Takrat se je nujno zavedati, da življenje ni popolno, zato tudi božič ne more biti popoln. Naj bo to zavedanje vzpodbuda, da se (na)učimo samega sebe umirjati ter regulirati negativne misli in napetosti, ki iz njih sledijo. Le tako si lahko prihranimo marsikatero slabo voljo, jezo in konflikt.    

Paloma 12 Web Odnosi Med Prazniki 05
 

Božič je darilo za osebnostno rast in še lepše prihajajoče leto 

Vsa pričakovanja, ki jih prinaša božični čas – od reklam do mestnega vrveža in splošnega družbenega vzdušja – v nas ustvarja pritisk. Pritisk, da mora biti vse popolno. Ta pritisk lahko povzroči depresivne občutke, jezo, frustriranost in predvsem prebuja žalostne občutke. Ne podlegajte tem pritiskom. Božič je namreč čas odnosov. Tako s samim s seboj, kot z drugimi. Naj bo čas, ko se zazrete vase in čas osebnostne rasti. Naj bo čas pomisleka, kaj lahko naredite, da bo prihajajoče leto lepše, naklonjeno vam in vašim najbližjim. Vsak sam je (so)odgovoren. To zavedanje nas pomirja, saj nam namesto pretiranih pričakovanj prinaša občutek nadzora in nam tako vrača moč ter zaupanje vase.    

Naj bo božič čas, ko si povrnete ta nadzor in občutek moči. S tem pa bodo prišli lepši in izpolnjujoči odnosi.   

  

Avtor: Drago Švajger, mag. ZDŠ, vodja in ustanovitelj centra za psihoterapijo, svetovanje in izobraževanje Uglašeni odnosi.    

Oglejte si tudi

E-novice

Ostani na tekočem z ekskluzivnimi trenutki, nasveti in novostmi iz sveta Palome!

Hvala za prijavo na Palomine e-novičke!

Za uspešen zaključek prijave klikni na povezavo, ki smo jo poslali v tvoj e-nabiralnik.

Tam te čaka naše sporočilo in povezava, s katero potrdiš svoj e-naslov. Veselimo se, da bomo s tabo lahko delili naše novosti, fantastične trenutke in palomastične trike za vsakdan.
Decorative feather
Hash sign

Sledi nam
na družbenih omrežjih

Ta stran uporablja piškotke

Na našem spletnem mestu uporabljamo naslednje piškotke za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje: nujno potrebni, analitični. Več informacij.