Decorative pattern
Decorative cotton image

5 nasvetov za ‘zero waste’ obroke in kozmetiko

Clock icon

Čas branja:2 min

Paloma 05 Web Naslovna Zerowaste Decorative shadow Decorative cotton image

Ste kupili preveč kruha, ki se zdaj suši in čaka na svoj bridki konec? Vam je ostalo sadje in ne veste, kam z njim? Nikar ne mečite stran hrane! Predstavljamo vam 5 idej, kako lahko navidez odslužena živila ‘reciklirate’ oziroma jih uporabite v različnih okusnih jedeh ter celo v kozmetične namene.

Decorative background
Paloma 05 Web Zerowaste 01
 

Krutoni iz manj svežega kruha

Imate doma dva dni star kruh? Ne mečite ga stran! Raje na preprost način pripravite hrustljave krutone. 

  

Priprava krutonov 

Kruh narežite na približno 1 cm velike kocke in jih stresite v večjo skledo. Prelijte jih z oljčnim oljem, posipajte s česnom v prahu ter dodajte sol in poper po okusu. Vse skupaj dobro premešajte. Pekač obložite s papirjem za peko in nanj stresite kruhove kocke – pazite, da se med seboj ne dotikajo ali celo prekrivajo. Pečico segrejte na 200 °C in vanjo postavite pekač s kockami. Po približno 15 minutah (ko opazite, da se kocke barvajo zlato rjavo) kocke premešajte in postavite pekač nazaj v pečico še za približno 15 minut (do zlato rjave obarvanosti). Popolnoma ohlajene krutone shranite v neprodušno zaprti posodi, kjer bodo zdržali 5 dni. Privoščite si jih lahko v solatah, juhah, omakah, nadevih in podobno.      

  


Paloma 05 Web Zerowaste 02
 

Pesto iz zelenja korenja

Imate radi korenje? Ta odlična in zdrava zelenjava je tudi vsestransko uporabna, saj je poleg korena užitno tudi zelenje. Ko boste naslednjič lupili korenje, nikar ne zavrzite zelenja, temveč ga uporabite za pesto.  

  

Priprava pesta 

Zelenje korenja in liste mlade špinače dobro operite ter osušite s papirnato brisačko Paloma Pro Food, nato jih zmešajte v mešalniku skupaj s sesekljanim drobnjakom, 2 strokoma česna, 3 žlicami limoninega soka in 2 žlicama oljčnega olja. Mešajte, dokler zmes ne postane gladka, ter jo začinite s soljo in poprom po okusu. Pesto postrezite skupaj s krekerji ali čipsom.  

Paloma 05 Web Zerowaste 03
 

Smuti in olje

Smuti iz viška sadja 

Ste pozabili pojesti sadje? Operite ga in zmešajte v smuti ali pa sadje preprosto zamrznite in ga naslednjič uporabite za pripravo smutijev, sladoleda, sadnih prelivov in podobno.  

  

Zeliščno olje iz viška zelišč 

So vam od tiste posebne jedi, ki ste jo pripravljali pred kratkim, ostala sveža zelišča, zdaj pa ne veste, kaj bi naredili z njimi? Dajte jih v olje! 


Priprava zeliščnega olja 

Zelišča (vključno s stebli) 10 sekund blanširajte v vreli slani vodi, nato jih potopite v ledeno hladno vodo. Odcedite jih ter zmešajte v mešalniku z oljčnim oljem. Zmes precedite ter shranite v temno steklenico. Zeliščno olje se odlično poda k solatam, ribam, piščancu, obogati pa lahko tudi okus drugih jedi.  

Paloma 05 Web Zerowaste 04
 

Piling za kožo iz kavne usedline

Ljubitelji kave, nikar ne zavrzite kavne usedline! Iz nje lahko pripravite odličen naraven piling za kožo obraza in telesa.  

  

Izdelava kavnega pilinga 

V posodici zmešajte rjavi sladkor, kavno usedlino in kokosovo olje. Dobili boste gosto zmes, ki jo shranite v stekleni kozarec. Piling nanesite na vlažno kožo, ga vmasirajte s krožnimi gibi in sperite s toplo vodo. Nežno bo odstranil odmrle kožne celice, poživil vašo kožo ter jo naredil mehko in nežno.  


Oglejte si tudi

E-novice

Ostani na tekočem z ekskluzivnimi trenutki, nasveti in novostmi iz sveta Palome!

Hvala za prijavo na Palomine e-novičke!

Za uspešen zaključek prijave klikni na povezavo, ki smo jo poslali v tvoj e-nabiralnik.

Tam te čaka naše sporočilo in povezava, s katero potrdiš svoj e-naslov. Veselimo se, da bomo s tabo lahko delili naše novosti, fantastične trenutke in palomastične trike za vsakdan.
Decorative feather
Hash sign

Sledi nam
na družbenih omrežjih

Ta stran uporablja piškotke

Na našem spletnem mestu uporabljamo naslednje piškotke za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje: nujno potrebni, analitični. Več informacij.