Decorative pattern
Decorative cotton image

Povezovanje z mamo – kako izboljšati odnos z mamo?

Paloma 03 Web Naslovna Odnos Z Mamo Decorative shadow Decorative cotton image

Odnos z mamo predstavlja eno najpomembnejših povezav v našem življenju. Ta edinstvena vez, ki se razvija od pričetka našega življenja, ima močan vpliv na oblikovanje naše osebnosti ter na to, kako dojemamo sebe, druge in svet okoli sebe. Ključ do zdravega in izpolnjujočega odnosa z mamo leži v učinkoviti komunikaciji, ki omogoča izražanje čustev, razumevanje različnih perspektiv ter gradnjo medsebojnega zaupanja. V nadaljevanju bomo raziskali pomen dobre komunikacije z mamo in predstavili nekaj nasvetov, kako izboljšati to dragoceno vez.

Decorative background
Paloma 03 Web Odnos Z Mamo 01
 

1. Kaj doživljam v odnosu z mamo?

Tina čuti odpor, da bi na materinski dan obiskala svojo mamo. Vsakič, ko sta skupaj, jo mama sprašuje, kdaj se bo poročila in imela otroke, saj si že nestrpno želi vnukov. Kljub temu da si Tina v prihodnosti želi imeti svojo družino, ima trenutno zase drugačne načrte. Želi potovati in spoznavati nove ljudi, kulture. Mamina pričakovanja jo jezijo in bremenijo, v odnosu se ne počuti pomembno. Občutek ima, da je mama nad njo razočarana. Tina si želi, da bi jo mama resnično slišala, videla in potrdila pomembnost njenih želja. Sprašuje se, kako ji lahko to pove, ne da bi jo ob tem prizadela.  


Poglobite se v odnos s svojo mamo. Vzemite list papirja in zapišite odgovore na navedena vprašanja.  

 • Kako se počutite ob mami? Kakšni so vaši občutki glede vajinega odnosa?  
 • Ali mama prestopa vaše osebne meje? Če da, katere?  
 • Ste se ob mami kdaj počutili, kot da vaša čustva, misli in vedenje niso pomembni? Razmislite o konkretnih tovrstnih primerih ter o tem, kako ste se ob tem počutili.  
 • Kaj bi potrebovali od mame?  
Paloma 03 Web Odnos Z Mamo 02
 

2. Pogovor z mamo

Naslednji korak je vaša odločitev, ali bi se o tem želeli pogovoriti z mamo. Če ste odločeni, da bi želeli govoriti z njo, je dobro upoštevati naslednje korake.  

 • Pomembno je, da ustvarite prostor, kjer je lahko mama človek z napakami, pomanjkljivostmi in čustvi. Namreč, tudi mama prvič živi to življenje in ima svojo zgodbo. Vprašajte se, kaj je morda v ozadju njenih pričakovanj, želja, kritik ... Kaj bi lahko bilo z ozadju želja in pričakovanj Tinine mame po vnukih? Je morda osamljena?  
 • Zapomnite si, meje niso namenjene temu, da bi bile žaljive ali škodljive. Postavljanje meja je eden izmed načinov, kako izkazujemo ljubezen in sočutje do sebe, da si dovolimo, da smo to, kar smo, brez sodb.  
 • Pomembno je, da mami s pomočjo konkretnih primerov sporočite, kako se počutite ob njenih ravnanjih ter kaj je za vas sprejemljivo in kaj nesprejemljivo. Predstavite ji svoje želje in hkrati svoje interpretacije glede tega, kar vam sporoča ona.  
 • Pomembno je, da mami sporočite, da so njena čustva pomembna, prav tako misli, a tudi, da so pomembna tudi vaša čustva, prepričanja in misli.   
 • Pri pogovoru z mamo bodite pozorni na to, kako oblikujete stavke, ko ji sporočate svoje občutke. Namesto da stavke začnete s »ti«, se osredinite na uporabo stavkov z »jaz«, saj zvenijo manj obtožujoče in bodo zmanjšali obrambno držo.  

  

Pa poglejmo Tinin primer. Tina bi lahko svoji mami svoje občutke predstavila na naslednji način: »Ko slišim, da bi se morala poročiti in imeti otroke, se počutim obremenjeno, jezno in pod pritiskom. Občutek imam, da si nad mano razočarana. Slišim, kako pomembno je zate, da postaneš babica. Tudi sama si nekoč želim imeti družino. Trenutno pa mi je pomembno to, da sledim temu, kar čutim in želim zase. Želim potovati in se bolj spoznati. Veliko bi mi pomenilo, če bi imela tvojo podporo in razumevanje. Kako ti je bilo to slišati?« 

Paloma 03 Web Odnos Z Mamo 03
 

3. Vprašanja, ki poglobijo odnos z mamo

Če želite globlje raziskati svoj odnos z mamo, so vam lahko v pomoč naslednja vprašanja. 

 • Kako ti je biti moja mama?  
 • Katere lastnosti, vrednote in vrline ceniš pri meni?  
 • Pri katerih stvareh, lastnostih, vedenjih sva si podobni, sva si blizu? 
 • Kaj si želiš v tem odnosu in kaj lahko narediš za to?  
 • Kaj te najbolj skrbi glede najinega odnosa?  

Metka Sever, mag. psihologije, specializantka integrativne psihoterapije 

Oglejte si tudi

E-novice

Ostani na tekočem z ekskluzivnimi trenutki, nasveti in novostmi iz sveta Palome!

Hvala za prijavo na Palomine e-novičke!

Za uspešen zaključek prijave klikni na povezavo, ki smo jo poslali v tvoj e-nabiralnik.

Tam te čaka naše sporočilo in povezava, s katero potrdiš svoj e-naslov. Veselimo se, da bomo s tabo lahko delili naše novosti, fantastične trenutke in palomastične trike za vsakdan.
Decorative feather
Hash sign

Sledi nam
na družbenih omrežjih

Ta stran uporablja piškotke

Na našem spletnem mestu uporabljamo naslednje piškotke za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje: nujno potrebni, analitični. Več informacij.