Decorative pattern
Decorative cotton image

9 korakov do odličnih odnosov v novi službi

Clock icon

Čas branja:5 min

Paloma 09 Web Naslovna Medosebni Odnosi Decorative shadow Decorative cotton image

Dejstvo je, da v odrasli dobi dobršen del življenja preživimo na delovnem mestu. Naše zadovoljstvo in sreča v poslovnem okolju sta odvisni od številnih dejavnikov – tudi od medosebnih odnosov, ki jih vzpostavljamo s svojimi sodelavci.

Decorative background

Odnosi na delovnem mestu so pomembnejši, kot si morda mislite  

Na delovnem mestu smo primorani vstopati v odnose – pa če nam je to v interesu ali ne. Medtem ko za nekatere vzpostavljanje odnosov ne predstavlja nobene ovire, lahko druge spravlja v precejšnjo stisko. Zavedati se moramo (pa če v tem uživamo ali ne), da so prav odnosi tisti, ki imajo lahko pozitiven ali negativen vpliv na kakovost opravljanja našega dela in tudi na naše poklicno zadovoljstvo. 

  

Berite dalje in preverite, zakaj je pomembno, da v službi vzpostavljamo dobre odnose s sodelavci, in kateri so ključni koraki, ki nam lahko pri tem pomagajo.  

Kaj so odnosi na delovnem mestu? 

Odnosi na delovnem mestu so opredeljeni kot interakcije, ki jih imamo z našimi sodelavci. Odnosi s sodelavci in drugimi strokovnjaki so odličen vir spodbud, ki nam lahko učinkovito pomagajo na naši karierni poti in pri uresničevanju kariernih ciljev, med drugim pa se dobri odnosi na delovnem mestu odražajo tudi prek doživljanja splošnega zadovoljstva z življenjem.  

  

Tako lahko celo rečemo, da so dobri odnosi na delovnem mestu temelj našega kariernega uspeha. 

Ko na delovnem mestu gradimo pozitivne odnose z drugimi, se to odraža v povečani produktivnosti, večjem zadovoljstvu pri delu in na splošno večji sreči. Boljši odnosi vodijo k izboljšanju timskega dela ter nam pomagajo, da smo srečnejši in bolj motivirani za delo, ki ga opravljamo. 

Paloma 09 Web Medosebni Odnosi 1
 

Kako zgraditi dobre odnose na delovnem mestu?

1. Poiščite priložnosti za interakcije z drugimi 

Odnosov s sodelavci ne boste mogli graditi, če se za to ne boste aktivno zavzeli in zavestno stopali v komunikacijo z njimi. Odlična priložnost za to je čas pred timskimi sestanki in po njih, ko je prisotnih večina sodelavcev. Pomembno je, da na sestanke prihajate nekoliko prej ali pa z njih odhajate zadnji – to je idealen čas za neformalne pogovore. S tem boste hkrati pokazali tudi, da vam je resnično mar za vzpostavljanje odnosov z drugimi. Pa tudi za točnost.  

2. Stopite ven iz cone udobja 

Izstop iz cone udobja je lahko naporen. A pri gradnji odnosov s sodelavci je ključno, da prevzamete pobudo, začnete pogovor in svojim sodelavcem pokažete, da si jih želite bolje spoznati. Uspešnost razvijanja novih odnosov znižuje ravno pomanjkanje interesa za drugo osebo. Pomembno je, da stopite iz svoje cone udobja in se zavedate, da ste tudi vi tisti, ki lahko v odnosu naredite prvi korak.  

Paloma 09 Web Medosebni Odnosi 5
 

3. Aktivno poslušajte 

Poslušanje druge osebe je ključ do dobrih odnosov. Poleg aktivnega poslušanja je pomembno tudi postavljanje vprašanj. Sodelavce povprašajte o njihovem osebnem življenju, hobijih, družini, ciljih v življenju ter jim dajte prednost – naj vam najprej oni povedo kaj o podrobnostih iz svojega življenja, potem pa lahko o tem več poveste tudi vi. Ne skačite jim v besedo in ne prekinjajte jih. Na tak način boste sogovorniku pokazali, da se zanj resnično zanimate, ter mu sporočili, da ste izjemen poslušalec. Kdo ve – morda se bo v prihodnje sodelavec ob morebitni stiski obrnil prav na vas, saj bo vedel, da ste oseba, ki zna prisluhniti in je vredna zaupanja.  

4. Ponudite pomoč 

Pomoč sodelavcem pri njihovih delovnih nalogah je lahko učinkovit način za vzpostavljanje odnosov. Če opazite, da je sodelavec preobremenjen, vi pa imate nekaj prostega časa, mu ponudite pomoč pri opravljanju delovnih zadolžitev. To gesto bo zagotovo cenil.  

Paloma 09 Web Medosebni Odnosi 3
 

5. Vzdržite se obrekovanja 

Govorice in obrekovanja se pojavljajo na vsakem delovnem mestu. Morda deljenje teh, pogosto lažnih, informacij na prvi pogled deluje neškodljivo, vendar pa lahko škodi vašemu kariernemu ugledu. Potrudite se vzdržati opravljanja in svoje misli glede sodelavcev raje zadržite zase ali pa jih kasneje povejte partnerju ali prijatelju. Prav tako bodite pazljivi pri tem, komu od sodelavcev se zaupate, saj lahko zaupanje napačni osebi ustvari nepotrebno dramo na delovnem mestu in poruši občutek varnosti.  

 6. Pokažite spoštovanje 

Vedno spoštujte in cenite sodelavce, ki zgledno opravljajo svoje delo in prinašajo napredek k celotnemu timu. Sodelavcu lahko to pokažete na enostaven način: povejte mu, napišite mu e-sporočilo, zapišite na listek ali pa ga pohvalite na skupinskem sestanku. Vsakdo je zadovoljen, če mu kdo izkaže spoštovanje in hvaležnost, ostali sodelavci pa se vas bodo spominjali po prijaznih besedah. Takšne majhne geste lahko pomenijo ogromno pri vzpostavljanju in ohranjanju dobrih medosebnih odnosov.  

Paloma 09 Web Medosebni Odnosi 4
 

7. Poskrbite za skupne odmore 

Eden izmed najboljših načinov za vzpostavljanje dobrih medosebnih odnosov na delovnem mestu so skupni odmori. Pojdite na skupno kosilo ali kavo. Na tak način si lahko brez stresa vzamete čas in spoznate drug drugega. A ne pozabite zlatega pravila: več poslušajte in manj govorite.  

8. Bodite pozitivno naravnani  

Raje preživite uro s pozitivno ali negativno osebo? Vsak izmed nas čas rad preživlja v družbi pozitivnih ljudi. Pozitivnost ustvarja energijo, ki bo okrepila odnose z vašimi sodelavci. Pozitivna naravnanost je več kot le nasmeh in veselje – je občutek sproščenosti in sreče, ki ga boste s svojo pozitivno naravnanostjo širili med sodelavce, hkrati pa bodo slednji tudi veliko raje v vaši družbi.  

9. Zgradite zaupanje 

Zaupanje je pomemben del vzpostavljanja dobrih odnosov. Eden izmed pomembnih načinov gradnje medsebojnega zaupanja je pomoč sodelavcem pri opravljanju delovnih nalog, za katere se seveda potrudite, da bodo narejene čim bolje. Tako si boste prislužili njihovo zaupanje.  

Dobri odnosi na delovnem mestu imajo številne prednosti. Močno pripomorejo k doživljanju zadovoljstva s kariero, zvišujejo uspešnost celotnega tima, večajo produktivnost in so na splošno pomemben del življenja. Za gradnjo dobrih medosebnih odnosov si vzemite čas, saj bodo pozitivni odnosi prispevali k zmanjševanju stresa na delovnem mestu ter naredili čas, ki ga preživite v službi, mnogo prijetnejši. To pa je zagotovo v interesu prav vseh, ki na delovnem mestu preživimo 8 ur na dan ali celo več.  

  

Ana Brinšek Lamut, mag. psih., 

specializantka integrativne psihoterapije 

Oglejte si tudi

E-novice

Ostani na tekočem z ekskluzivnimi trenutki, nasveti in novostmi iz sveta Palome!

Hvala za prijavo na Palomine e-novičke!

Za uspešen zaključek prijave klikni na povezavo, ki smo jo poslali v tvoj e-nabiralnik.

Tam te čaka naše sporočilo in povezava, s katero potrdiš svoj e-naslov. Veselimo se, da bomo s tabo lahko delili naše novosti, fantastične trenutke in palomastične trike za vsakdan.
Decorative feather
Hash sign

Sledi nam
na družbenih omrežjih

Ta stran uporablja piškotke

Na našem spletnem mestu uporabljamo naslednje piškotke za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje: nujno potrebni, analitični. Več informacij.