Decorative pattern
Decorative cotton image

Kje in kako najti motivacijo za nov začetek

Paloma 01 Web Naslovna Motivacija Decorative shadow Decorative cotton image

Začetek leta se zdi kot prazen list, na katerega lahko napišemo vse želje in vpeljemo navade, s katerimi dosežemo svoje cilje. Občutek imamo, kot da imamo znova možnost izpolniti tisto, kar si želimo in po čemer hrepenimo. Teh občutkov smo veseli in v nas vzbudijo pozitivno energijo. Kako naj se motiviramo, da bomo cilje tokrat dejansko dosegli?

Decorative background

Kaj je razlog, da ciljev ne dosežemo  

Največkrat se naša pot pri uresničevanju novega konča z izgubo motivacije. Študije kažejo, da približno 80 odstotkov ljudi ne uresniči svojih novoletnih zaobljub in do februarja izgubi vso motivacijo. V resnici pa bi tukaj moral biti šele začetek uresničevanja ciljev. Namreč, da lahko začnemo na novo, moramo najprej razumeti, zakaj ne dosegamo ciljev, in brskati po razlogih, ki tičijo za našo izgubo motivacije.  

 

Najpogostejša razloga, zaradi katerih smo pri doseganju ciljev neuspešni, sta: 

  • da si cilje zastavljamo preveč široko in 
  • da so cilji zastavljeni preveč zapleteno.   


Posledica je pojav občutka, da je doseganje ciljev pretežko in da bo za njegovo dosego potrebnega še ogromno časa, vztrajanja in napora.   

Paloma 01 Web Motivacija 01
 

Kako najti motivacijo za nov začetek

Nekaj preprostih nasvetov  

  • Postavite si konkreten, dosegljiv cilj: cilj je lahko res majhen in preprost. Motivacija se poveča, ko naredite že najmanjši korak in spremembo.  
  • Razmislite, kako ta cilj vključiti v svoje življenje: razmislite, kaj morate storiti, da bo to postala vaša dnevna rutina. Nato določite časovni okvir (na primer en teden ali en mesec) in se ga držite.   
  • Razdelite svoj cilj na majhne, enostavne naloge in nastavite redne opomnike za dokončanje vsakega koraka: majhen cilj je lažje doseči, zato se v človeku krepi občutek malega zmagoslavja. To prinaša zadovoljstvo, s tem pa željo, da nadaljuje.   
  • Vključite svojo družino in prijatelje kot podporo: pomembno je, da najbližjim zaupate svoje cilje, predvsem jim poveste, kaj potrebujete, da vas bodo tudi oni motivirali. To vam bo pomagalo pri ohranjanju spodbude in motivacije.   
  • Nagradite se, ko naredite prve korake ali dosežete majhen cilj: s tem boste spodbujali pozitivno naravnanost pri doseganju cilja. To dodatno krepi občutek motivacije in krepi občutek smisla doseganja cilja.   
  • Umirite se: najdite način, ki vas pomirja (meditacija, glasba, humor, duhovnost itn.). Umirjeno telo ohranja sproščenost in pomaga ostati osredotočen.   


Paloma 01 Web Motivacija 03
 

Cilje si postavljamo zato, da bomo lahko življenje usmerili na pravo pot 

Brez začrtane smeri nas lahko pot odpelje kamor koli. Cilji so zato zelo pomembni, saj nas ohranjajo na pravi poti. Dobro je torej, da vemo, kako se vidimo trenutno in v prihodnje. Še bolj kot končni cilj pa je pomembna pot – torej, kako do tja pridemo. Pot nas namreč izoblikuje, saj vse naše odločitve, naša dejanja in misli kažejo, kdo smo. Zavedanje tega nam je lahko v veliko pomoč, saj se vse začne z zavedanjem, šele nato pridejo konkretni koraki. S tem se pa krepi in ohranja motivacija, s katero lahko delamo prve korake za nov začetek.   

Paloma 01 Web Motivacija 04
 

Pozitivne misli vodijo do pozitivnih dejanj 

Pozitivno razmišljanje pomeni, da iščemo rešitve in s tem pričakujemo, da jih bomo našli. Lahko si predstavljamo, kako negativno mišljenje ustvarja prepričanja, ki vodijo do neuspeha, in za vsako rešitev najdemo izgovor, ki ohromi našo motivacijo. Premalo se zavedamo moči, ki jih imajo naše misli. Ni zaman rek, ki pravi, da »postanemo, kar mislimo«. Misli namreč vodijo do konkretnih dejanj. Pozitiven mislec ima možnost, da najde prednosti ali svetle strani izzivov in pričakuje, da se bodo stvari dobro iztekle. S tem se razvija pozitiven odnos, ki ustvarja optimističen pogled na življenjske izzive. Optimističen odnos pomeni, da imamo upanje. S tem pa se krepi prepričanje, da se bodo stvari dobro izšle in da bomo na koncu uspešni. Motivacija nam je s tem zagotovljena.  

Paloma 01 Web Motivacija 02
 

Kaj narediti, ko na poti do cilja nastanejo ovire

Vsak uspeh prinaša izzive, težave in ovire. Zato ni potrebno, da se jih bojimo. Ovire namreč ne pomenijo, da smo slabi ali nesposobni doseči cilja. Ovire nas naučijo, kaj potrebujemo, da lahko gremo še višje, in nam kažejo pot do uspeha. Pri tem se moramo znova spomniti, da imajo misli svojo moč; ob oviri se moramo spomniti na tisto, kar nam daje moč, upanje in smisel. S tem ovira ne bo imela svoje moči in bomo izkusili, da smo močnejši od težav, ki nam jih življenje prinaša. S tem krepimo ponos in samozavest.    

Paloma 01 Web Motivacija 05
 

Ali lahko kakšen cilj opustimo

Če imamo več ciljev, ni pomembno, da vse uresničimo. To ne pomeni, da smo neuspešni. Če sicer cilje uspešno zasledujemo, ohranjamo pozitivno naravnanost, premagujemo ovire in na poti do doseganja ciljev krepimo samozavest in notranjo moč. Takrat je jasen znak, da smo v procesu, kjer se trudimo in sprejemamo odgovornost. Na tej poti spoznavamo, kdo smo, in se bolje spoznavamo. Posledično ugotovimo, da kakšen cilj ni več skladen s tem, kdo in kaj smo. Če namreč cilj ni skladen z našim trenutnim osebnim razvojem ter procesom, ga ovira in ne krepi. Takrat je pomembno, da cilj opustimo. S tem bomo krepili zaupanje vase in samopodobo.   

Prepoznajmo svoje male uspehe in se ne nehajmo učiti   

Najbolj pomembno je, da prepoznamo svoj uspeh in ga cenimo. Včasih je uspehe težko prepoznati, saj smo preveč zatopljeni v končni cilj. Kar je še posebej intenzivno, ko smo na novi poti oziroma začenjamo na novo. Nasvet, ki je lahko v pomoč pri uresničevanju zmag, je ustvarjanje seznama stvari, ki ste jih že dosegli. Seznam lahko pišete dnevno, tedensko ali celo mesečno.   

Uspeh ni linearen. Je razgibana cesta, ki ima nekaj ovinkov, vendar nič zato. Največ ciljev bomo dosegli, če bomo svojo pot razumeli kot priložnost za učenje. To nam bo olajšalo začetek nove poti in s tem se bomo marsikdaj izognili slabi volji, ko ne bo šlo vse, kot smo si zamislili. Samo čakanje na uspeh odvzame energijo, notranjo moč in slabi motivacijo. Namesto tega se zavedajmo, da vsak nov začetek prinaša novo rast in znanje. Bodimo ponosni, da smo si zadali te cilje in jih želimo uresničevati. Že to je zmaga. Dovolimo si čutiti ta ponos, saj to ustvarja nov uvid za našo novo idejo, kako cilj doseči in se motivirati. To je pot in to je učenje. To je naša moč in s tem se naravno krepi naša motivacija.   

   

Drago Švajger, mag. ZDŠ, vodja in ustanovitelj centra za psihoterapijo, svetovanje in izobraževanje Uglašeni odnosi   

Oglejte si tudi

E-novice

Ostani na tekočem z ekskluzivnimi trenutki, nasveti in novostmi iz sveta Palome!

Hvala za prijavo na Palomine e-novičke!

Za uspešen zaključek prijave klikni na povezavo, ki smo jo poslali v tvoj e-nabiralnik.

Tam te čaka naše sporočilo in povezava, s katero potrdiš svoj e-naslov. Veselimo se, da bomo s tabo lahko delili naše novosti, fantastične trenutke in palomastične trike za vsakdan.
Decorative feather
Hash sign

Sledi nam
na družbenih omrežjih

Ta stran uporablja piškotke

Na našem spletnem mestu uporabljamo naslednje piškotke za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje: nujno potrebni, analitični. Več informacij.