Decorative pattern
Decorative cotton image

Naučite se razumeti ljubezenski jezik svojega partnerja

Clock icon

Čas branja:2 min

Paloma 07 Web Naslovna Ljubezenski Jezik Decorative shadow Decorative cotton image

Naklonjenost je dinamična izmenjava med dvema osebama, kjer vsak posameznik prejema in daje določeno količino stika in interakcije. Ljubezen in naklonjenost ljudje najbolj pogosto izražamo z različnimi vedenji –z objemi, poljubi, držanjem rok, pohvalami, itd. Načinov izkazovanja in izražanja ljubezni je toliko, kolikor je različnih ljudi, zato se nemalokrat zgodi, da se naše in partnerjevo izražanje naklonjenosti razlikujeta.

Decorative background

Obstaja več 'jezikov ljubezni' 

Če nekdo izrazi ljubezen na določen način, še ne pomeni, da drugi to zazna oziroma začuti enako. Tako pogosto od partnerja pričakujemo določeno izkazovanje naklonjenosti – na način, ki je najbolj poznan nam. Partner pa nam zaradi drugačnega načina delovanja ljubezen izrazi na popolnoma drugačen način, kar lahko vodi do medsebojnega nerazumevanja, nesoglasij in pomanjkanja občutka sprejetosti s strani partnerja.  

Avtor Gary Chapman v svojem delu 5 jezikov ljubezni govori o petih različnih načinih izkazovanja naklonjenosti v partnerskem odnosu, med katerimi je navadno eden prevladujoč. 

Paloma 07 Web Ljubezenski Jezik 01
 

1. Dejanja, usluge

Gre za izražanje naklonjenosti v obliki pomoči drugemu, uslug in dejanj, npr. ljubljeni osebi odpeljemo avto na servis, pripravimo kosilo, organiziramo dopust, itd.  

 

2. Darila

Materialne in nematerialne geste, zaradi katerih se oseba počuti opaženo. Npr. partnerju prinesete najljubšo čokolado, ga peljete na koncert najljubše skupine, itd.  

Paloma 07 Web Ljubezenski Jezik 03
 

3. Čas

Osebi največ pomeni skupno preživljanje časa, zato še posebej velik pomen daje skupnim trenutkom in aktivnostim.  

 

4. Besede

Verbalno izražanje naklonjenosti s pohvalami, komplimenti in besednim izražanjem čustev.  


Paloma 07 Web Ljubezenski Jezik 02
 

5. Dotiki

Fizično izkazovanje ljubezni prek fizičnih gest - dotik roke, božanje, masiranje, itd. 

Od česa je odvisno, na kakšen način izražamo pripadnost, naklonjenost? 

Na to vpliva več faktorjev: 

  • izražanje ljubezni in naklonjenosti, ki smo je bili deležni v zgodnjem otroštvu, 
  • izkušnje s preteklimi partnerji, 
  • družbeno in kulturno okolje, 
  • osebnostne karakteristike / temperament. 


Moj in partnerjev 'jezik ljubezni' se razlikujeta – kaj pa zdaj?

Ko osebi v razmerju 'govorita različna jezika', potrebujeta na začetku precej 'prevajanja' in pojasnjevanja, preden zares razumeta drug drugega. Partnerstvo je nenehno iskanje ravnovesja med lastnimi in partnerjevimi potrebami, pri čemer sta ključna komunikacija in opazovanje. 

  • Sprejmite, da so naši načini izražanja naklonjenosti različni in da je to popolnoma v redu. 
  • Jasno izrazite svoje potrebe – kaj vam je pomembno in kaj si želite. 
  • Sprejmite kompromise – dobro je razumeti, da smo različni in da v partnerstvu iščemo skupne poti. Če na primer partner ne izraža ljubezni toliko preko fizičnega dotika, je pomembno, da razume naše potrebo po fizičnem izražanju, a hkrati moramo razumeti, da nas bo težko nenehno držal za roke, če tega sam ne potrebuje. Pomembno je, da najdemo kompromis, ki ustreza obema.  
  • Bodite pripravljeni izraziti naklonjenost partnerju na način, ki ga sam potrebuje, tudi če vam ni najbolj blizu. S tem pokažete, da vam je razmerje pomembno in da ste pripravljeni delati na skupni poti.  

Ključno pri vsem tem je zavedanje, da če nekdo ne izraža ljubezni na način, kot si mi želimo, še ne pomeni, da nas ne ljubi. Svojo ljubezen le izraža na najboljši možen način, kot zna.  

  

Kaja Strniša, BRST psihologija 

Oglejte si tudi

E-novice

Ostani na tekočem z ekskluzivnimi trenutki, nasveti in novostmi iz sveta Palome!

Hvala za prijavo na Palomine e-novičke!

Za uspešen zaključek prijave klikni na povezavo, ki smo jo poslali v tvoj e-nabiralnik.

Tam te čaka naše sporočilo in povezava, s katero potrdiš svoj e-naslov. Veselimo se, da bomo s tabo lahko delili naše novosti, fantastične trenutke in palomastične trike za vsakdan.
Decorative feather
Hash sign

Sledi nam
na družbenih omrežjih

Ta stran uporablja piškotke

Na našem spletnem mestu uporabljamo naslednje piškotke za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje: nujno potrebni, analitični. Več informacij.