Decorative pattern
Decorative cotton image

Mednarodna nagrada Jožeta Plečnika

Plecnik 1 Decorative shadow Decorative cotton image

Decorative background
Plecnik 2
 

Mednarodno nagrado Jožeta Plečnika za podporo umetnosti je prejel g. Milan Fiľo – predsednik češko-slovaškega holdinga ECO-INVESTMENT, katerega del je tudi Paloma d.d.

Letošnje že 5-to podeljevanje nagrad Jožeta Plečnika je v znamenju pomembnega jubileja – 150-letnice rojstva tega pomembnega arhitekta. Nagrada Jožeta Plečnika je nagrada za življenjski prispevek k arhitekturi, gradbeništvu in spomeniškemu varstvu uglednih čeških arhitektov in gradbenikov.

14. septembra je v Španski dvorani Praškega gradu potekal slavnostni večer češko-slovenskih kulturnih odnosov in podelitve nagrad Jožeta Plečnika 2022 v sklopu 150. obletnice rojstva Jožeta Plečnika. Predsednik Češke republike Miloš Zeman in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor sta prevzela pokroviteljstvo nad slavnostnim večerom češko-slovenskih kulturnih odnosov ob 150-letnici rojstva dr. Jože Plečnik. 

Pomemben začetek pri nastanku te prestižne nagrade je bilo sporočilo izjemne osebnosti - slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika, ki je po prvi svetovni vojni sprejel ponudbo Tomáša Garriguea Masaryka, 1. predsednika Češkoslovaške, da obnovi Praški grad in ga prilagodi v dostojno rezidenco novonastale republike. Nagrada slovenskega arhitekta, čigar delo je uvrščeno v UNESCO dediščino, je tako pridobila ne le veljavo, temveč je njena ustanovitev prispevala k razvoju medsebojnih odnosov med državama in njunemu neformalnemu zbliževanju. Na slavnostnem večeru češko-slovenskih kulturnih odnosov je potekala tudi podelitev priznanj Jožeta Plečnika za osebnosti z izrednim prispevkom na tem področju, tako imenovane nagrade organizatorja. Nagrado prejmejo tisti, ki prispevajo k razvoju odnosov med Češko in Slovenijo na področju kulture in diplomacije. Posvečen je tistim, ki ohranjajo delo Jožeta Plečnika v zavesti javnosti in tako skrbijo za dediščino njegovega brezčasnega dela. Delo, ki je pozitiven opomin prihodnjim generacijam o možnostih komunikacije med narodi in kulturami, ki se medsebojno bogatijo in sodelujejo.


Nagrado Jožeta Plečnika organizatorji so prejeli naslednje osebnosti:

1) za razvoj češko-slovenskih kulturnih in diplomatskih odnosov

G. Alojz KOVŠCA, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije

2) za dolgoročno podporo razvoju češko-slovenskih kulturnih odnosov

Ga. Tanja STRNIŠA, slovenska veleposlanica na Češkem

3) za dolgoročno podporo razvoja češko-slovenskih kulturnih odnosov

G. Juraj CHMIEL, češki veleposlanik v Sloveniji

4) za pripravo in promocijo del Jožeta Plečnika na seznam UNESCO svetovne kulturne dediščine 

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije (diplomo prejela ga. Špela SPANŽEL, vodja strokovne skupine)

5) za dolgoletno skrb za zapuščino Jožeta Plečnika in njegove Narodne knjižnice v Ljubljani

G. Viljem LEBAN, direktor Narodne knjižnice v Ljubljani

6) za vseživljenjsko prizadevanje za raziskovanje in ohranjanje dela Jožeta Plečnika v Ljubljani, Pragi in na Dunaju

G. Damjan PRELOVŠEK, arhitekturni zgodovinar

7) za popularizacijo dela Jožeta Plečnika in skrb za njegovo zapuščino na Praškem gradu

G. Zdeněk LUKEŠ, arhitekturni zgodovinar

8) za podpiranje češko-slovenskih kulturnih odnosov

G. Milan Fiľo, prejemnik medalje za zasluge na področju umetnosti

Milan Fiľo je predsednik češko-slovaškega industrijskega holdinga ECO-INVESTMENT, a.s., ki pokriva dolgoročne naložbe po vsej Evropi. Glavna področja naložb so proizvodnja celuloze in papirja, energetika, živilska industrija in nepremičnine. Njegovi obrati skupaj štejejo več kot 8.000 zaposlenih. V Republiki Sloveniji je del holdinga tovarna higienskih papirjev Paloma d.d. Milan Fiľo že skoraj 30 let podpira javno koristne projekte na Češkem, Slovaškem, v Republiki Sloveniji, pa tudi v Bosni in Hercegovini ter drugih državah, kjer deluje. Pomoč regijam pomeni milijonske subvencije na področju zdravstva, izobraževanja, kulture in ekologije.

Plecnik 3

Oglejte si tudi

E-novice

Ostani na tekočem z ekskluzivnimi trenutki, nasveti in novostmi iz sveta Palome!

Hvala za prijavo na Palomine e-novičke!

Za uspešen zaključek prijave klikni na povezavo, ki smo jo poslali v tvoj e-nabiralnik.

Tam te čaka naše sporočilo in povezava, s katero potrdiš svoj e-naslov. Veselimo se, da bomo s tabo lahko delili naše novosti, fantastične trenutke in palomastične trike za vsakdan.
Decorative feather
Hash sign

Sledi nam
na družbenih omrežjih

Ta stran uporablja piškotke

Na našem spletnem mestu uporabljamo naslednje piškotke za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje: nujno potrebni, analitični. Več informacij.