Decorative pattern
Decorative cotton image

»Nikdar dovolj dober« ali recept za neuspešen zakon

Clock icon

Čas branja:3 min

Paloma 03 Web Naslovna Receptzauspesenzakon Decorative shadow Decorative cotton image

V današnjem svetu se daje veliko pozornosti karierni rasti, poslovnim uspehom, s tem pa denarju in materialnim stvarem. Hitro se lahko ujamemo v začaran krog, kjer se na vse pretege trudimo, da karierno uspemo in dosežemo poklicne uspehe. V tej bitki pa žal ne moramo ubežati veliki količini stresa. Stresa, ki ga težko reguliramo. V tej bitki zmanjka časa za počitek, medosebne odnose. Odnosi postanejo težki, zahtevni in utrujajoči. Postanemo nemočni. Odtujeni drug od drugega. Resne študije o partnerskih odnosih so pokazale, da so vezi med partnerjema močnejše kadar par daje prednost medsebojnim odnosom in skupno preživetem času. S tem si omogočita, da sta zmožna drug drugega slišat in se povezati tako čustveno kot intimno. Tekma za karierni položaj, poslovne uspehe nas opehari časa in energije za nas same, kaj šele za odnos. Iz tega se rojevajo prepričanja, da so odnosi težki in da drug drugega tako ne moramo povsem zadovoljiti. S tem par ustvarja vzdušje nemoči, previsokih zahtev in občutka, da nikdar ni dovolj dobro.

Decorative background

Odnosi so naš največji vir moči   

Ves stres, ki ga doživljamo v službi in ga prinaša vsakodnevno življenje lahko premaga prav odnos. Zato je pomembno kakšno vez in odnos gradimo v partnerskem odnosu. Bolj kot smo drug drugemu podpora bolj se ustvarja varna povezanost in vzdušje. Na ta način pa dobimo moč in pogum, da začnemo stvari spreminjati na bolje. Partnerski odnos s tem dobi nov prostor za rast. V odnosu postaneta opazovalca potreb drug drugega in jih lahko pričneta zadovoljevati.  

Paloma 03 Web Receptzauspesenzakon 03
 

4 potrebe, ki jih v odnosu potrebujeta ženska in moški

Vsak posameznik/ca ima svoje potrebe za zadovoljujoče partnersko življenje. Bolj, kot te potrebe zadovoljujemo, bolj se veza krepi in utrjuje. Zato je pomembno, če te potrebe poznamo in jih definiramo. Le tako jih bosta lahko zadovoljevala.   

Potrebe, ki jih v odnosu potrebuje ženska:  

  1. Prijaznost, spoštljivost in empatijo: ženska svojo ženstvenost prebudi le, če je v odnosu obravnava na ta način. Takrat ima lahko prostor zase.  
  2. Poštenost in iskrenost: ženska bo lahko bila varna v odnosu le, če ima ob sebi iskrenega in poštenega partnerja. Sicer bo v vezi nastajala čustvena distanca.  
  3. Pogum: velikokrat v odnosu zaradi strahu, nemoči zamrznemo in ne ukrepamo, ko nastanejo težave ali ko se ženska znajde v nemoči. Takrat potrebuje ob sebi pogumnega partnerja, ki ji ponudi rešitev in moč.  
  4. Nežnost dotika: v nežnosti se odnos lahko močno poglobi, za žensko je to lahko največji vstop v odnos in krepitev povezanosti.  
Paloma 03 Web Receptzauspesenzakon 02
 

Potrebe, ki jih v odnosu potrebuje moški:

  1. Pohvala: moški potrebuje potrditev. S to potrditvijo si kot partner lahko bolje zaupa in skrbi za zadovoljene potrebe obeh.  
  2. Ranljivost: moški so težje ranljivi. Zato je zanj še posebej pomembno, če ima v partnerskem odnosu prostor za ranljivost. Takrat se odnos še posebej utrdi.  
  3. Želi, da ste vpeti v njegove hobije: s tem se počuti slišan in potrjen. To bo spodbujalo medsebojno povezanost in krepilo vez.  
  4. Opustite potrebo po nadzoru: moški se oddalji od odnosa, ko se počuti da je nadzorovan. Gradita na zaupanju, le to bo zmanjšalo potrebo po nadzoru.  

Nihče ni popoln  

Povezanost med pari pogosto upada, ker smo tako zahtevni do sebe. Posledično do drugega. Postavimo si velike cilje in zahteve, ki jih težko uresničimo. Partnerja pa začnemo dojemati, kot nepopolnega, s pomanjkljivosti in slabostmi. To vezo oddaljuje in nas dela nesrečne.  

Nihče ni popoln. Zato še vedno lahko verjamete, da je vaš partner izjemen in fantastičen, medtem ko opažate njegove pomanjkljivosti. Pravo partnerstvo pomeni videti svojega partnerja takšnega, kakršen je v resnici in ga vseeno imeti rad. Ker ga/jo najbolje poznate jim lahko odpustite človeške napake. 

Predvsem pa odpuščajte tudi sebi in svojim napakam. Pripravljenost na odpuščanje presega osnovne potrebe v razmerju in vajin odnos popelje v novo kraljestvo zvestobe in zaupanja. 

 

Drago Švajger, mag.ZDŠ, vodja in ustanovitelj centra za psihoterapijo, svetovanje in izobraževanje Uglašeni odnosi. 

Oglejte si tudi

E-novice

Ostani na tekočem z ekskluzivnimi trenutki, nasveti in novostmi iz sveta Palome!

Hvala za prijavo na Palomine e-novičke!

Za uspešen zaključek prijave klikni na povezavo, ki smo jo poslali v tvoj e-nabiralnik.

Tam te čaka naše sporočilo in povezava, s katero potrdiš svoj e-naslov. Veselimo se, da bomo s tabo lahko delili naše novosti, fantastične trenutke in palomastične trike za vsakdan.
Decorative feather
Hash sign

Sledi nam
na družbenih omrežjih

Ta stran uporablja piškotke

Na našem spletnem mestu uporabljamo naslednje piškotke za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje: nujno potrebni, analitični. Več informacij.