Decorative pattern
Decorative cotton image

ABC varnega interneta

Clock icon

Čas branja:2 min

Paloma 10 Web 2120x11190 Otroci Varni Na Spletu Brez Decorative shadow Decorative cotton image

Starši se zavedajo, da je internet del današnjega življenja; otroci uporabljajo družabna omrežja, igrajo igrice in uporabljajo mnogo različnih aplikacij za domačo in šolsko rabo. Tako so pogosto v skrbeh, saj nihče ni zmožen nenehnega nadzora. Že veste, kako boste otroke zaščitili pred nevarnostmi na spletu?

Decorative background

Pomembno je, da otroku omogočite svobodo za samostojen razvoj, hkrati pa mu zagotovite varnost – tudi na spletu. Paziti morate, da otroci razumejo, da jim želite pomagati, jih naučiti samostojnega in odgovornega ravnanja tudi v digitalnem svetu in, da jim ne želite odvzeti svobode ali jih nenehno nadzorovati.

Paloma Web Otroci Varni Na Spletu 1056x1408 1
 

Aplikacije starševskega nadzora

Nekateri starši se poslužujejo aplikacij starševskega nadzora, ki nudijo različne možnosti in stopnje starševskega nadzora. Aplikacije nudijo nadzor nad lokacijo gibanja telefona, beležijo opravljene klice, prejete in poslane SMSe, čas uporabe posameznih iger in družabnih omrežij... Pri tem se je treba zavedati problematike posega v otrokovo zasebnost, saj se lahko pojavijo posledice zaradi pretiranega nadzora, kot so: vdor v osebni prostor otroka, varnost osebnih podatkov (podatki se shranjujejo na strežnik ponudnika), nekateri otroci, še posebej najstniki, pa lahko to občutijo kot nezaupanje s strani starša. 

Požarni zid in protivirusni program

Svoj računalnik in ostale naprave zaščitite s požarnim zidom in protivirusnim programom, ki ga redno posodabljajte. Vse digitalne naprave z zasloni naj otroci uporabljajo v skupnem prostoru, tako, da boste lahko skupaj z njimi varno raziskovali internet – pustite jim, da vas kaj novega o digitalnih tehnologijah naučijo tudi oni!


Vzpostavite dialog

Pomembno je, da se otroci zavedajo, da je spletna nevarnost lahko enaka nevarnosti v resničnem svetu – še posebej pogovor z neznanci. Prošnje za prijateljstvo na družabnih omrežjih naj tako sprejemajo samo od ljudi, ki jih osebno poznajo, gesla svojih računov, svojega naslova, telefonske številke in drugih osebnih informacij naj ne delijo z drugimi ljudmi, objave na družabnih omrežjih pa naj bodo primerne, saj kot vemo – ko je nekaj enkrat na internetu, ostane na internetu.


Sodelovanje in zaupanje med starši in otroci je lahko zelo zahtevno, a hkrati izrednega pomena. Otroci si pogosto želijo svobode, starši pa jim želijo nuditi čim večjo varnost. Če boste do otroka pristopili z dialogom namesto monologom, vam bo otrok hvaležen; uspeh je mogoče doseči le z varnimi in smiselnimi kompromisi. Sedaj pa varno na splet! Vir: https://safe.si/starsi

Oglejte si tudi

E-novice

Ostani na tekočem z ekskluzivnimi trenutki, nasveti in novostmi iz sveta Palome!

Hvala za prijavo na Palomine e-novičke!

Za uspešen zaključek prijave klikni na povezavo, ki smo jo poslali v tvoj e-nabiralnik.

Tam te čaka naše sporočilo in povezava, s katero potrdiš svoj e-naslov. Veselimo se, da bomo s tabo lahko delili naše novosti, fantastične trenutke in palomastične trike za vsakdan.
Decorative feather
Hash sign

Sledi nam
na družbenih omrežjih

Ta stran uporablja piškotke

Na našem spletnem mestu uporabljamo naslednje piškotke za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje: nujno potrebni, analitični. Več informacij.